Algemene vragen
Algemene vragen over UPV Textiel
Heb je algemene vragen over producentenverantwoordelijkheid op textiel? Vind hieronder de antwoorden op veelgestelde vragen.
Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op via netherlands@erp-recycling.org. We helpen je graag verder.
Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) betekent dat producenten verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer van de producten die zij op de Nederlandse markt brengen. Dit omvat zowel financiële als organisatorische verantwoordelijkheden tijdens de afvalfase. Het gaat om Nederlandse importeurs, fabrikanten en buitenlandse aanbieders die producten direct aan Nederlandse eindgebruikers leveren.
De overheid wil dat de textielindustrie in 2050 volledig circulair is. Nu wordt de helft van al het textiel weggegooid als niet-recyclebaar afval. Om dit te veranderen, komen er nieuwe regels om hergebruik en recycling van textiel te bevorderen. Zo moeten bedrijven duurzamer produceren en meer gerecycled materiaal gebruiken.
De regels gelden voor producenten die nieuwe kleding en huishoudtextiel op de Nederlandse markt brengen. Dit omvat fabrikanten, importeurs en buitenlandse leveranciers. Het maakt niet uit hoe of aan wie het textiel eerst wordt verkocht, of het nu een winkel, bedrijf of consument is. Voorbeelden van producten zijn kleding, beddengoed, tafellinnen en handdoeken.
Buitenlandse leveranciers die direct aan Nederlandse consumenten leveren (bijvoorbeeld via webshops) moeten een vertegenwoordiger in Nederland aanwijzen. Deze persoon regelt onder andere de registratie en afvalbeheerverplichtingen.
Een textielproduct omvat alle materialen die volledig bestaan uit textielvezels. Dit kan variëren van onbewerkte tot afgewerkte producten, inclusief halfbewerkte en geconfectioneerde varianten, ongeacht de gebruikte meng- of assemblagetechnieken.
Wat is een textielvezel?
Een textielvezel is:
- Een flexibel, fijn element met een grote lengte ten opzichte van de doorsnede, geschikt voor textieltoepassingen.
- Een smalle strook of buis (max. 5 mm breed), inclusief stroken gemaakt uit bredere materialen of folie, vervaardigd uit grondstoffen zoals vermeld in Bijlage 1, Tabel 2 van Verordening (EU) nr. 1007/2011, en toepasbaar voor textieldoeleinden.
Deze definities zijn vastgelegd in Verordening (EU) nr. 1007/2011 van 27 september 2011, betreffende textielvezelbenamingen, etikettering en merking van textielproducten
- Kleding
- Consumentenkleding (douanecodes 61 en 62)
- Bedrijfskleding (douanecodes 61 en 62)
- Huishoudtextiel
- Bedlinnen (douanecode 6302)
- Tafellinnen (douanecode 6302)
- Overig huishoudlinnen, zoals handdoeken en theedoeken (douanecode 6302)
Het betreft uitsluitend nieuwe producten, geen tweedehands. De materiaalkeuze – virgin of gerecyclede textielvezels – maakt daarbij niet uit.
Alleen textielproducten met de genoemde douanecodes, zoals vastgelegd in Afdeling XI van Deel II van Bijlage I van Verordening (EEG) nr. 2658/87, vallen binnen de scope. Producten met andere codes vallen buiten de UPV textiel.
In de toekomst wordt een mogelijke uitbreiding van de UPV textiel onderzocht, bijvoorbeeld om schoenen op te nemen.
De UPV textiel is uitsluitend van toepassing op producenten die nieuwe kleding (zowel consumentenkleding als bedrijfskleding) en nieuw huishoudtextiel (zoals bedlinnen, tafellinnen en huishoudlinnen) op de markt brengen.
Het verkopen van tweedehands kleding of huishoudtextiel valt niet onder de UPV-verplichtingen.
De volgende textielproducten vallen niet binnen de reikwijdte van de UPV textiel:
- Tassen en riemen (douanecode 42)
- Schoenen (douanecode 64)
- Hoofddeksels (douanecode 65)
- Dekens (douanecode 6301)
- Gordijnen, vitrages en rolgordijnen (douanecode 6303)
- Bedspreien (douanecode 6304)
- Zakken (douanecode 6305)
- Dekkleden, zeilen en tenten (douanecode 6306)
- Dweilen, vaatdoeken, poetsdoeken en stofdoeken (douanecode 6307)
- En andere vergelijkbare producten (de lijst is niet uitputtend).
De douanecodes (tussen haakjes) verwijzen naar Afdeling XI van Deel II van Bijlage I van Verordening (EEG) nr. 2658/87.
- Eenmalige registratie: Tussen 1 juli en 12 augustus 2023 moeten producenten zich registreren en doorgeven hoeveel textiel ze het komende jaar verwachten te verkopen.
- Inzamelingssysteem: Producenten moeten een toegankelijk systeem opzetten voor het gratis inzamelen van afgedankte textielproducten.
- Gebruik van gerecyclede vezels: Producenten moeten meer gerecyclede textielvezels in hun producten verwerken.
- Hergebruik- en recyclingdoelen: Vanaf 2025 gelden jaarlijkse minimumdoelen voor hergebruik en recycling. Bijvoorbeeld: in 2025 moet 50% van het textiel hergebruikt of gerecycled worden; in 2030 stijgt dit naar 75%.
- Jaarlijkse rapportage: Producenten moeten elk jaar een rapport indienen waarin staat hoe ze aan de verplichtingen voldoen en hoeveel textiel ze hebben verkocht.