Työvälineiden vuokrauspalvelua testataan Teurastamolla

19 syyskuun, 2016

kohderyhmänä urbaanit kotinsa kunnostajat

Liiteriksi nimetty vuokrauspalvelupilotti testaa kaupunkilaisten kiinnostusta vuokrata tarvikkeita ja työkaluja niiden ostamisen sijaan.

Kaupunkilaisten kiinnostusta säästää kotinsa arvokkaita neliöitä ja vapaa-aikaansa kiertotalouden keinoin selvitetään tänä syksynä virtualisoidussa rautakaupassa eli Liiteriksi nimetyssä työvälineiden vuokrauspalvelupilotissa. Maailmalla vahvat kierto- ja jakamistalouden trendit ovat nousussa nyt myös Suomessa vuokraamisen ja tavaroiden yhteiskäytön muodossa. Rautakauppapalvelun lisäksi Liiteri tulee tarjoamaan monia muita arkea helpottavia kiertotalouden palveluita käyttäjilleen kokeilun aikana.

Pilotissa voi vuokrata K-raudan laadukkaita akkukäyttöisiä RYOBI-sähkötyökaluja ja Kärcher -puhdistus- ja siivouslaitteita Liiteri.net -verkkopalvelusta. Ne voi noutaa joukkoliikenteellä helposti saavutettavasta 24h Liiteri-palvelupisteestä ensin Helsingin Teurastamolta ja myöhemmin Espoon Otaniemestä. Vaihtoehtoisesti tarjolla on myös kotiinkuljetus ympäristöystävällisesti joukkoistetun PiggyBaggy-palvelun avulla. Fyysinen kiertotalous-Liiteri on ilmeeltään samaan aikaan raikas ja perinteinen, ja pienen kokonsa puolesta palvelupiste istuu kaupunkiympäristöön paremmin kuin suuri täyden valikoiman rautakauppa. Palvelu tarjoaa mahdollisuuden laadukkaiden laitteiden kokeilemiseen kodin rauhassa auton koeajoa vastaavalla tavalla.

Kiertotalous-Liiterin toteuttaa IT-startup CoReorient yhteistyössä VTT:n, SYKE:n ja Helsingin yliopiston Tekes-rahoitteisen AARRE-tutkimusprojektin kanssa kumppaninaan kansainvälinen rautakauppaketju K-rauta. Uusien kuluttajapalveluiden kiinnostavuutta tutkivassa pilotissa ovat mukana myös Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, Teknologiateollisuus ry, SER-kierrätys, Espoon kaupunki, sekä Purjebägit Oy, Kierrätysverkko Oy, Metrosuutarit.fi, Pyörähuoltoovelle.fi ja Kauppahalli24.fi. Palvelun käytettävyyttä kehitetään ja kiertotalouden liiketoimintamalleja testataan sekä tutkitaan yhdessä kaupunkilaisten kanssa Helsingissä ja Espoossa. Palvelulla halutaan helpottaa kaupunkilaisten arkea ja selvittää erityisesti autottomien kaupunkilaisten tarpeiden täyttämistä helppokäyttöisillä palveluilla.

Kiertotalous ei ole pelkkää sellunkeittoa

Kiertotalousajattelu perustuu malliin, jossa materiaalit ja arvo kiertävät, ja lisäarvoa luodaan esimerkiksi palveluiden kautta sekä teknologiaa hyödyntämällä. Cleantech ja kiertotalous ovat perinteisesti keskittyneet Suomessakin pääasiassa teollisuuden prosessien optimointiin, eikä niinkään ratkaisujen kehittämiseen kuluttajille. Kiertotalous-Liiterissä kehitetään arkea helpottavia, sekä samalla vastuullisia ja järkeviä, palveluita kiertotalouden jalkauttamiseen myös kuluttajien saataville.

– K-raudassa olemme perinteisesti ajatelleet, että tehtävämme on myydä mahdollisimman paljon uusia koneita ja laitteita. Ehkäpä kaikki remonttia suunnittelevat asiakkaamme eivät kuitenkaan halua ostaa kaikkia työvälineitä. Näille ei kodissa ehkä ole säilytystilaa tai remontin jälkeen suurta tarvetta. Työvälineiden vuokraamisen mahdollisuus saattaa näin olla tarvittava kipinä remontin aloittamiselle, jolloin K-raudassa löydämme roolimme suunnitteluapuna ja materiaalien myyjinä. On tosi mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon tällainen vuokrauspalvelu asiakkaitamme kiinnostaa, K-rauta-ketjun ketjujohtaja Virpi Viinikainen sanoo.

Kiertotalouden hengessä Liiteriin voi myös palauttaa käytöstä poistettuja, pieniä (max. 25 cm) sähkö- ja elektroniikkalaitteita, kuten rikki menneitä sähkötyövälineitä. SER-kierrätyspisteeseen voi turvallisuuden vuoksi vain jättää, mutta sieltä ei voi ottaa, laitteita. Tuottajavastuun alaisena toimijana SER-kierrätys huolehtii, että laitteet käsitellään turvallisesti ensisijaisesti Suomessa teollisuuden uusiokäyttöön.

Kauppahalli24.fi haluaa edistää arkea helpottavien ekologisten toimintatapojen kehittämistä. Liiteri-pilotin alussa Kauppahalli24.fi selvittää tuoreen ruoan verkkokauppansa liittämismahdollisuutta Liiterin palveluvalikoimaan.

Seuraa Liiteriä Verkkosivulla  Facebookissa  Twitterissä #liiteri

Lisätietoja:

Harri Paloheimo, toimitusjohtaja, CoReorient Oy, 050 4836388, harri.paloheimo (at) coreorient.com Virpi Viinikainen, ketjujohtaja, K-rauta-ketju, 050 527 2881, virpi.viinikainen (at) kesko.fi

Lisätietoja AARRE-hankkeesta:

Maria Antikainen, erikoistutkija, hankkeen koordinaattori, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, 040 512 4260, maria.antikainen (at) vtt.fi Twitterissä: @AarreResearch

Uutiset ja tapahtumat

Tuoreimmat uutiset ja tapahtumat