Suomalainen startup mukana kiertotalouskilpailun finaalissa

5 lokakuun, 2016

Suomalainen hävikkiruokasovellus ResQ Club on nimetty kuuden finalistin joukkoon Green Alley Award -kiertotalouskilpailussa. Finaalissa nähdään myös mm. elävä valonlähde, hengittävä seinä sekä ruuan pilaantumisesta kielivä etiketti.

olmatta kertaa järjestettävän Green Alley Awardin, Euroopan ensimmäisen startupien kiertotalouskilpailun, finalistit on nyt nimetty. Lähes 200 hakemuksen joukosta valittiin kuusi startupia, jotka pääsevät esittämään liikeideansa Berliinissä  27.10.2016 järjestettävään finaaliin. Ehdokkaisiin lukeutuu startupeja Suomesta, Englannista, Ranskasta ja Saksasta. Jokaisella on viisi minuuttia aikaa esittää ideansa kuusihenkiselle tuomaristolle, joka lopulta kruunaa joukon vakuuttavimman startupin Green Alley Award 2016 -voittajaksi.

”Saimme hakemuksia 52 maasta”, kertoo Jan Patrick Schulz, Green Alley Investmentin toimitusjohtaja. ”Lukema todistaa, että yrittäjät kautta Euroopan ja muuallakin alkavat innostua kiertotaloudesta ja kehittää liiketoimintamalleja, jotka edistävät resurssitehokkuutta. He kehittävät kestäviä ja taloudellisia konsepteja jokapäiväisen elämän ongelmien selättämiseksi. On innostavaa nähdä, että alalla tapahtuu parhaillaan paljon ja että haasteet havaitaan ja niitä lähestytään aivan uusin tavoin.”

Vuodesta 2014 lähtien Green Alley, Landbell AG:n tytäryhtiö, on vuosittain palkinnut bisnesideoita, jotka huomioivat jätteen- ja resussienhallinnan liiketoiminnassaan. Tarkoitusta varten perustettiin Green Alley Award, ja yhteistyöhön liittyi monta kumppania: joukkorahoitusalusta Seedmatch, lontoolainen yrityskiihdyttämö Bethnal Green Ventures sekä suomalainen European Recycling Platform (ERP) Finland.

Seuraavat kuusi finalistia astelevat lokakuussa lavalle  ja esittelevät liikeideansa kansainväliselle, kiertotalouden asiantuntijoista ja startupeista koostuvalle yleisölle:

Das Tiffin Projekt (http://dastiffinprojekt.org/)

Ravintoloiden tilausannokset pakataan useimmiten muoviin, vaahtomuoviin, kartonkiin, alumiinifolioon tai näiden yhdistelmiin. Keskimääräinen EU-kansalainen tuottaa 160 kiloa pakkausjätettä vuodessa, ja tätä lukemaa berliiniläinen startup Das Tiffin Projekt aikoo alentaa merkittävästi. Tiffinin lainaus ja palautus -järjestemän avulla ravintoloiden asiakkaat voivat kuljettaa annoksensa kotiin uudelleenkäytettävässä, ruostumattomasta teräksestä tehdyssä laatikossa.

Design by Sol (http://www.designbysol.co.uk/)

Ovatko kalan ja lihan kaltaiset ruuat syötäviä vielä viimeisen käyttöpäivän jälkeen vai ovatko ne ehtineet jo pilaantua? Englantilaisen Design by Solin ansiosta kuluttajien ei tarvitse enää painiskella tämän kysymyksen kanssa. Startupin kehittämä Bump Mark on liivatteella varustettu etiketti, jota pyyhkäisemällä kuluttajat voivat päätellä, onko tuote vielä tuore: jos tarra turpoaa, ei ruokaa tule enää nauttia. Design by Solin tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä ja varmistaa, että syömäkelpoiset tuotteet pelastetaan sen sijaan, että ne kasvattaisivat sitä 123 kilon hävikkiruokavuorta, jonka keskimääräinen EU-kansalainen heittää pois vuosittain.

Glowee (http://www.glowee.eu/)

Ranskalaisen Gloween visiossa kaupungit kylpevät iltaisin sinisessä valossa, joka on peräisin hohtavista mikro-organismeista. Toteuttaakseen aikeensa startup hyödyntää elävää valoa – bakteereita, jotka tuottavat tuottavat valoa joko itsenäisesti tai symbioottisesti. Tällaisia vaihtoehtoisia ratkaisuja sähkölle kaivataan maailman energiantarpeen ja päästöjen jatkaessa kasvuaan: katulamput ja muut valonlähteet syövät peräti 19% käyttämästämme sähköstä. Luontoa mukailevalla konseptillaan Glowee esittelee markkinoille teknologian, jonka avulla lukemaa voitaisiin hilata huomattavasti alemmas.

Green City Solutions (http://greencitysolutions.de/)

Hiilidioksidipäästöt, pienhiukkaset, typpioksidi – kaikkialla maailmassa kaupungeilla on vaikeuksia pysytellä ilmansaasteiden raja-arvojen sisällä. Saksalainen Green City Solutions on kehittänyt ratkaisun, joka käy myös mainostaulusta: City Tree on sammalesta tehty installaatio, joka toimii aurinkokennojen, sadeveden ja teollisen internetin voimalla. Pelkästään yksi installaatio vastaa 275 puuta: se imee vuodessa 100 kiloa hiilidioksia ja takaa siten kaupungeille saasteettoman ja miellyttävän ilmaston.

ResQ Club (https://resq-club.com/)

Myymättä jäävät ruoka-annokset kuuluvat ravintoloiden päivittäisiin ongelmiin ja lisäävät ruokahävikkiä, jonka seurauksena pois heitettävän ruuan määrä kohoaa teollisuusmaissa 222 miljoonaan tonniin vuosittain. Suomalainen ResQ Club antaa ylijääville annoksille uuden mahdollisuuden ja tarjoaa samalla ravintoloille uuden tavan kääntää muutoin jätteeksi päätyvä ruoka voitoksi. Startupin kehittämällä sovelluksella kuluttajat voivat ostaa naapurustonsa ravintoloista hävikkiruokaa alennettuun hintaan.

Restado (https://restado.de/)

Digitalisaatio on osa tulevaisuutta ja koskee myös rakennustyömaita: näin raportoi Roland Berger uudessa tutkimuksessaan. Rakennusyhtiöt ovat vaarassa menettää kilpailukykynsä, elleivät ne pian ota digitaalisia palveluita käyttöönsä. Innovaatioiden tarve on sitäkin suurempi, kun otetaan huomioon alan kasvaneen vain nejä prosenttia viimeisen kymmenen vuoden aikana. Saksalainen startup Restado on pistänyt merkille digitalisaation tarpeen rakennusalalla ja keksinyt puutteelle ratkaisun: remontin tai käsityöprojektien jäljiltä kuluttajilla on usein käsissään kasoittain ylimääräistä rakennusmateriaalia. Myös teollisuudessa on havaittu samankaltaisia ongelmia. Digitaalinen markkina-alusta tarjoaa ostajille mahdollisuuden hankkia pieniäkin materiaaliamääriä tarttuen siten nykyajan tee-se-itse-trendiin.

 

Tietoa Green Alley Awardista

Green Alley Award on vuosittain yrittäjille ja startupeille suunnattu kilpailu, jonka järjestäjiin lukeutuu vaikuttajia kiertotalouden ja eurooppalaisen yrittäjämaailman verkostoista. Saksalainen Green Alley, kilpailun alullepanija ja kiertotalouden sijoittaja, on työskennellyt saksalaisen joukkorahoituksen pioneerin Seedmatchin kanssa vuodesta 2014. Muita yhteistyökumppaneita ovat lontoolainen yrityskiihdyttämö Bethnal Green Ventures, joka toimii teknologiapainotteisten ympäristö- ja yhteiskunta-alan startupien parissa. Tämän vuoden ykköskumppani on European Recycling Platform (ERP) Finland, joka tarjoaa elektroniikkalaitteiden ja paristojen kierrätyspalveluita.

 

Yhteyshenkilö: Olli Alanen, ERP Finland: +358 40 750 6500

 

Uutiset ja tapahtumat